Noi aparitii

Stonelight – into the unknown, album review

Dupa multi ani de activitate, Stonelight a reusit, in sfarsit, sa puna cap la cap o parte din melodiile sale si sa lansenze primul album. Into the unknown este un album heavy metal dominat de vocea de exceptia a Vandei Restye. Recunoscut ca de mult nu am mai auzit o voce feminina din Romania atat de curata si cu atatea posibilitati vocale. Vocea este invelita armonios intr-o orchestratie excelenta, din care iese in evidenta, uneori, chitara solo, dar fara inflorituri inutile.  Albumul surprinde prin lungimea pieselor, majoritatea avand peste 6 minute, acest aspect nefiind nicidecum un minus. Mixajul este foarte bun, Cristi Oftez reusind sa aduca in fata sunetul fiecarui instrument exact asa cum trebuie.

Albumul incepe cu un preludiu, relativ lung pentru gustul meu, totusi nu deranjeaza. Prima piesa, Sound of the unknown incepe in forta, iesind in evidenta vocea de exceptie a Vandei si unele floricele vocale, menite sa atraga atentia asupra intregului album. Piesa am perceput-o ca un mesaj de atentionare asupra dezumanizarii continue din prezent, in care totul se destrama si controlul este preluat de ura, indiferenta si lipsa de afectiune. Un scenariu din care nici paradisul nu scapa de distrugere, oamenii asteptand parca venirea unei noi civilizatii, care sa ne salveze.

Insanity este o piesa executata in forta, usor de retinut, cu un solo de chitara bine executat. Piesa are ca tema principala frica de ne elibera de propriile temeri, desi stim ca asta ne va conduce la nebunie.  Singura scapare pare a fi o alta persoana care sa ne trezeasca din acest vis urat.

Echo este o piesa care aduce o atmosfera speciala, apasatoare. Imbinarea solo-ul de chitara  cu tobele sacadate si floricele vocale au menirea de a accentua aceasta stare. Prin aceasta piesa se doreste sa transmita mesajul conform caruia doar muzica poate strabate universul si numai ecoul acesteia va dainui in timp.

stonelight

In piesa The fallen iese in evidenta, pe langa gama larga de posibilitati vocale ale Vandei, solo-ul de chitara. Este o piesa grea, ce presupune o tehnica deosebita in cea ce priveste interpretarea.

The fear reprezinta un indemn la autodepasirea conditiei umane. Cu cat rezistam tentatiei de a ramane prizonierii propriei noastre frici cu atat va fi mai greu de a ajunge spre lumina. Pe acesta piesa exista un featuring alaturi de Elie Haddad, care reuseste sa completeze partea vocala.

Of midnight mist prezinta o lume invaluita de magia neagra,  din care este aproape imposibil de iesit. Din nou iese in evidenta vocea  iar orchestratia nu face altceva decat sa puna si mai bine in evidenta acest aspect.

In my dream este cea mai lunga piesa, cu peste 7 minute. Este o piesa oarecum surprinzatoare pentru intregul albumul. Din nou este abordata tema visului si frica de a pierde persoana iubita. Fiecare din noi ne dorim sa avem parte de iubirea suprema, care sa ne dea puterea de a trai, fara ca viata sa fie un cosmar.

Albumul se incheie cu piesa Universe. Piesa este centrata in jurul ideii de a reusi sa ne autodepasim, limitele imaginatiei fiind infinite, universul fiind la dispozitia noastra, noi fiind singurii care trebuie sa stim cum sa il exploatam.  Ies in evidenta riffurile de chitara care in sfarsit se dezlantuie.

Per total, Into the uknown este un album foarte bun, stilul abordat permite o gama larga de riffuri de chitara, dar care sunt executate cu multa grija, fara a abuza de ele. Iese in evidenta vocea deosbita a Vandei, care poate concentra eficient puterea unei trupe heavy metal.

5
Sending
User Review
3 (2 votes)
Taguri

Adauga un comentariu

Apasa pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.